2015. április 10., péntek

Játék a szavakkal

ELEMEK:

ÉRT-ELEM
ÉRZ-ELEM
SZER-ELEM
FÉL-ELEM
...


Elgondolkodtató a fenti szavak gyűjteménye és a videó, ahol Kiss Dénes író, műfordító beszél a magyar nyelv szépségeiről.

Legalább olyan fontos az életünkben a magyar nyelv, mint az úszni tudás, gyakorlatilag életmentő.
Már egészen pici koruk óta beszélgetünk a Gyerekekkel a magyar nyelvről, a logikájáról, a szépségeiről, és a rejtelmeiről. Sokszor barangolunk a nyelvünk világába, szótagonként boncolgatva, értelmezve a beszédünket. A Gyerekek számtalanszor szaladnak oda hozzánk játék közben, hogy találtak egy újabb logikus szót. Ez is az itthontanulásunk része.

"...a szavakkal való játék legalább annyira izgalmasan elgondokoztató és megnyugtató, mint egy keresztrejtvény" - olvasható Dr Weninger Antal Az idő partján című könyvének előszavai között. Hozzátenném: főleg igaz ez a magyar szavakra.

Mivel külföldön élünk más nyelvet vagyunk kénytelenek használni, de mindig keressük az értelmet, az összefüggéseket a nyelvek között, így kitűnően és nagyon gyorsan el tudjuk sajátítani az új nyelvet is, mindenféle görcsösség, és magolás nélkül. Az alap mindig a magyar, azután jön az angol - ha akarjuk, ha nem, világnyelv, a világ kommunikációs nyelve - bár meg kell jegyezzem, meggyőződésünk, hogy az angolnak is a magyar nyelv a gyökere, tudom, tudom ez így meredeken hangzik, de végeztünk kutatómunkát ezen a területen, szóval tudom miről beszélek, segítek azért egy kicsit: nézz csak fel az elemekre, nos, mi is angolul az elem?
 
 

 
Szoktunk játszani "tuvudsz ivígy beveszévélnivit?", vagy csak olyan szavakat használunk amelyek kizárólag E és É magánhangzót tartalmaznak, ezek aztán általában hatalmas kacagásokba torkollanak - azt hiszem erre is csak a magyar nyelv képes.
 
 
Végül hallgassátok meg ezt az igazi remekművet Sinkovits Imre előadásában.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése