2015. április 14., kedd

From "Unschooling" to "Playschooling", avagy hogyan lett az Iskolátlanságból Játszósuli

Mielőtt részletezném a címben foglaltakat, egy kis kitérő:
Máltán jártak néha a nagyobb Gyerekek "Oviba". Azért néha, mert ez amolyan "Playschool" volt, vagyis reggel 7-től délután 4-ig nyitvatartó játszóház, ahová bármikor lehetett menni, és bármeddig lehetett maradni ezidőn belül. Több Gondozónő is foglalkozott a Kicsikkel 8 hónapos kortól, tehát úgynevezett vegyes csoportban voltak. Mi általában a reggeli éneklésnél mentünk, és ebéd után hoztuk el a Gyerekeket. Akkor volt a közös éneklés (angol gyerekdalokat), utána játék bent, majd ebéd és ebéd után pedig játék az udvaron.

"Playschool" bent,

"Playschool" kint az udvaron.
 (Malta, Gozo, Victoria - Little Flower Playschool 2011)
 


Ez mind nagyon szép és jó volt, de főleg így szabadon heti egyszer, vagy kétszer, esetleg egyszer sem. Ez volt a "Playschooling" máltai módra, ahol azért eleinte minden alkalommal megjegyezték a Gondozónők, hogy "Miért nem küldjük iskolába a Gyerekeket?" (Máltán angol rendszer szerint 5 éves kortól kötelező az Iskola, előtte pedig úgynevezett "Preschoolba" járnak a Gyerekek) "Milyen hamar megtanulnák a máltai nyelvet, meg egyébként is milyen jó az!".... nem kommentálom... Mindig csak mosolyogtunk... egyszer aztán olyan kedvünk volt, és elmondtuk a véleményünket az Iskolarendszerekről, amire csak bólogattak, hogy "végülis igen, igazunk van" - nos, onnantól kezdve már Ők is csak mosolyogtak ha mentünk.

Szóval akkor "Unschooling", magyarul Iskolátlanság. De mit is takar pontosan ez a fogalom?
Tagja vagyok közösségi oldalon több otthontanulós csoportnak, olyannak is ahol csak elszánt Szülők vannak jelen, és a szabadon nevelés, vagyis nem is nevelés (ne-velés, vagyis ne tedd ezt, ne tedd azt, ne mond ezt, ne mond azt...), hanem hagyni (de nem elhanyagolni) a Gyermekünket szabadon fejlődni, mindenféle erőszak és presszió nélkül az alapelv.Ez szabadságot biztosít a Gyerekeknek, és egy természetes tanulási metódus, amiről már sokszor írtam: saját tempóban, saját tapasztalatokkal, csupán a környezetet támogatva abba az irányba, hogy elérhető legyen a tudás, a tanulás a Gyermek számára, kielégítve a tudásvágyát, érdeklődési körét, bízva a veleszületett kiváncsiságában.

Ez így mind nagyon szépen hangzik, de az "Unschooling" fogalommal mégis volt egy bajunk, tagadószó, valami ellen van, egy lázadó kifejezés, tehát nem tudtunk azonosulni vele. Ekkor ismertük fel azt a tényt, hogy ahogy minden szabadon nevelésnek az alapja a játék, az "Unschooling"-nak is, tehát miért ne hívhatnánk PLAYSCHOOLINGnak. Persze ezt a szót mi találtuk ki, mert ez a bejegyzés is játék csupán, játékosság, de mégis mint fogalom, mindent elárul a mi iskolánkról.

Játszósuli, Játszóház, egy hely ahol szabadon játszhatnak, játszhatunk, vagyis megvalósítjuk itthon a "Playschoolt". A Játékosok mi vagyunk, a játékszabályokat közösen találjuk ki, és a legfontosabb, hogy "multiplayerben" játszunk, vagyis társasjátékot.

(Malta, Gozo, Gharb-i játszótér, 2014 tavasz)
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése