2019. március 3., vasárnap

Környezetünk védelme

Különösebben nem szoktam hangoztatni, hogy mi mennyire tudatosan vagy környezetbarát módon élünk, mégis kapom a címkéket ezzel kapcsolatban. 

Azt viszont többször említettem, hogy védjük az életet, annak bármilyen formáját, és újragondolunk mindent ennek  figyelembevételével.

Soha nem mondtam azt, hogy "így" vagy "úgy" kell élni, legalábbis igyekszem ezt a kioktató stílust elkerülni, azt viszont állítom, hogy gondolkodni mindenki képes, és mielőtt döntést hozunk, meg kell tudnunk vizsgálni, hogy van-e értelme, segít-e ez valakin, vagy valamilyen problémát megold-e, az életet szolgálja, vagy pusztítja azt...

Éppen ezért sokat töröm a fejem a problémán, így születtek meg ezek az gondolataim, ötleteim, próbálkozásaim:


Tehát meg lehet nyugodni, és inkább önmagunkkal foglalkozni, mert mi is csak próbálkozunk, és egyéni szinten tesszük a legtöbbet, amit tudunk, márpedig azt gondolom ez mindennél fontosabb.

De nem csak az állati szőrök-bőrök hordásával, a húsevéssel, a vadászattal és halászattal van baj, hanem az állatkertekkel, a delfináriumokkal, cirkuszokkal, és igazából minden olyan cselekedetünkkel ahol erőszakosan közelítjük meg a természetet. Ezért nem mentünk végül az Azori szigeteken delfin-, és bálnalesre erőszakosan hajóval üldözve ezeket a csodálatos tengeri élőlényeket. Vagy így nem esszük meg a táplálékukat, a tonhalat sem, ahogy egyébként a többi állatot sem az óceánokból, tengerekből, amelyet a tengerparti városokban, falvakban kínálgatnak a turistáknak, akik többsége pedig sajnos öntudatlanul az élménnyel együtt felfalja azokat.

Valójában ha belegondolunk csupa erőszakos dolgot teszünk, nézzük meg a fűnyírást, ahol virágok ezreit daráljuk le a kertünkben a beporzó rovarok elől, vagy az avar és zöldhulladék elégetése a komposztálás helyett, de mondhatnám a fa eltüzelését is.
Az erdő mellett lakunk, és büszkén mondhatom - bár elsőre nem találtunk olcsó megoldást (gázt és villanyt használtunk), és elég kemény telünk volt (gyakran volt 16-17 fok a házban) - de nem égettük el a fákat, nem fával fűtöttük az első telet. A drágább, de etikusabb megoldást választottuk.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése