2015. február 25., szerda

Vegetáriánussá alakulás

Az a döntés, hogy nem eszem többet állatot fokozatos volt. Először jógaoktatóként éreztem komolyan ennek szükségességét, miután megtanultam, hogy a húsfogyasztás milyen hatással van a tudatunkra. Mégis a környezetem nyomására, és bizonyos kialakult helyzetekben még vissza-vissza tudtam térni a húsevéshez. Az, hogy tejet és tojást ne fogyasszak, még eszembe sem jutott. Később viszont amikor már stabilan vegetáriánus étkezés mellett döntöttem, egyre inkább izgatott a kérdés, hogyan lehetne továbblépni ezen a területen.
Itt már nem csupán arról van szó, hogy a húsevés hogyan hat a tudatunkra, vagy nem pusztán egészségügyi kérdésről van szó, hogy a vegetáriánus étkezés egészséges. Sokkal inkább az állatok védelméről, a barátaink megmentéséről.

Elmesélek egy történetet: amikor Máltára költöztünk már semmilyen szárnyast, és emlőst nem ettem, csak halat néha. Milyen csodás lesz, gondoltam, hogy a Földközi tenger partján fogunk élni, és onnan friss halat ehetek a Gyerekekkel. Hát nem így alakult. Megláttuk búvárkodás közben a gyönyörű élővilágot a tengerben, majd a parton a halárusnál a lefűrészelt fejű, mindenféle színben pompázó halakat, vagy a szétterült, felnyársalt polipokat és azonnal beláttam, halat sem és semmilyen tengeri állatot nem eszem többet, mert nem fogom felfalni a barátainkat akikkel együtt úszom az éltető tengerben.Így lettem vegetáriánus, aki csupán annyit vár el az ételétől, hogy ne kelljen hozzá agyonverni senkit.

A Föld bolygó éltetője a Nap, ezt az energiát közvetlenül a növények képesek feldolgozni, ezért tehát a növények az éltetők, ha mi is képesek lennénk a Nap energiáját feldolgozni (nemcsak D vitamin formájában), még rájuk sem lenne szükségünk, de itt még nem tartunk. Bebizonyított viszont az, hogy egyáltalán nincs szükségünk a húsra, sőt egészségesebbek vagyunk nélküle (ezt a saját bőrömön is tapasztaltam, a terhességeim között óriási különbség volt amikor vegetáriánusként illetve húsevőként hordtam ki a Kisbabánkat) és ha ezt tudjuk, akkor innentől kezdve már ténylegesen csak az ízlelőbimbóink kényeztetéséről van szó, és semmi egyébről. Ez pedig igen szomorú tény. Mert ne gondolja senki, hogy én azért tudok vegetáriánus lenni, mert egyszerűen nem szeretem a hús ízét, bizony nem erről van szó, sőt a rántott csirkecomb a kedvencem, de beláttam, hogy ehhez meg kellett halnia egy ártatlan és ráadásul fiatal kisállatnak, hogy a kedvenc ételemet élvezhessem, és ezért tettem ellene, úgy döntöttem nem eszem többet húst.

A környezetvédelmi szempontok pedig amelyekről napról napra több hírt hallhatunk, pontosan alátámasztott bizonyítékokkal és tényekkel, mostantól elengedhetetlenek. Manapság aki nem védi a környezetét, nagyon öntudatlan és romboló egyénnek számít, akit nem érdekel a bolygónk további sorsa, és a Gyermekeink jövője.

Gondolataim tehát lehet radikálisnak tűnnek, de már nincs időnk szépítgetni a dolgokat, az agressziót, az erőszakot, az öldöklést, és a Föld bolygó pusztulását meg kell állítani, különben nincs jövőnk, mind elpusztulunk...


Ajánlom ezt az írásomat a Gyermekeinknek, legfőképpen a legkisebb Kisfiúnknak akinek ma születésnapja van, a második a csodás kis életében. Kívánom neki, hogy az élete békességgel, szabadsággal, és gondoskosással teli legyen.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése