2016. június 21., kedd

Lakóautós élet 2.

Milyen felelősség van a lakóautózásban? Mire tanít meg a lakóautós élet?

Rengeteg mindenre, csak néhány észrevétel:

- Hihetetlen kevés vízzel tisztára lehet mosni a testünket, nagyjából fejenként 1-2liter víz zuhannyal a következőképpen: vizezés-szappanozás-vizezés (mosogatást is ebben a formában oldom meg). A melegvizet a gázfűtés adja, egy palack nyáron több mint egy hónapig elég a meleg víz fűtésére és a főzésre is.
- Nagy rendet, és állandó tisztaságot kell tartani magunk körül, mivel eléggé kevés hely áll rendelkezésre a tárolásnak szabályozottnak kell lennie, mindennek megvan a maga helye. Például az ágyneműt nappal henger alakban az alkóvban (a vezetőfülke fölötti kétszemélyes ágy) körben letesszük, így egy pihenősarkot alakítunk ki, ahol lehet napközben olvasni, játszani videójátékokkal, csendes pihenőzni.
- A helykihasználás tovább fokozható az ággyá alakítható étkezővel: napközben asztal ülésekkel ahol lehet írni, rajzolni, enni. Vacsora után pedig ággyá összecsukva lehet kényelmesen kinyújtózva filmet nézni, pihenni, olvasgatni, végül este aludni.
- Tovább növelhető az élettér: az omnisztor kinyitásával, az elősátor alá pedig műfű szőnyeg leterítésével, kempingszékek, vagy meditációs párnák, asztalok kipakolásával.
- Alig van szükségünk ruhára, tárgyakra, minimális konyhai felszereléssel ellátható egy nagycsalád étkeztetése napi 4 étkezéssel - reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora - amiből minimum egy melegétel.
- El lehet férni egy 108 literes hűtőben is, csak a feltétlenül hűtendő dolgokat tesszük bele, zöldségeket, gyümölcsöket nem, törekszünk a friss fogyasztásra, nálunk hamar elfogy több kiló gyümölcs és zöldség, állatokat pedig nem eszünk.
- Rendszerességgel minden csodálatosan működik (mindennapi szemétürítés, WC tisztítás, vízpótlás...).
- Mosást egy kis 3 kg-os mosógéppel (Lengyelországban vettünk egy 300 wattos kemping mosógépet, ami 180 wattal 2 kg-ot centrifugázik is) oldjuk meg, mosás és öblítés összesen 20 literes víz felhasználással, 2 naponta rendszeresen mosva ez is szinten tartható.
- Ruhaszárítás: szárítókötél, csipeszek és egy "polipos" szárító elegendő.
- Évek óta szinte minden elektromos tárgyunk ultraalacsony fogyasztású, tehát az áramfogyasztásunk elenyésző, ha úton vagyunk az autó akkumulátoráról működik minden.

Tehát élhetünk 12 nm-en öten (hamarosan hatan), nyáron mindenképp, sőt, igazából északon, vagy hegyek között nyáron kellemesebb, télen pedig délen, ugyanis a legkomfortosabb a 20-25 fok körüli hőmérséklet lakóautóval (30 fokos külső hőmérséklet esetén bent 40 fokig is felszökhet a hő, esti órákban viszont zárt ablakoknál szintén nagyjából 10 fokos különbség mérhető, tehát ha kint le is hűl este a levegő 12 fokra bent reggelre nem megy 20 fok alá). Mi egyébként megszoktuk az évek során (se Máltán se az Azori szigeteken nem volt fűtés) a 15-18 fokos benti hőmérsékletet, ezért a fűtést nem is használjuk, ami szintén gázzal működik.

Szóval ez egy nagyon visszafogott, gazdaságos, takarékos, és tudatos életmódot követelő, de rendkívül szabad Élet, és ha ezt megértjük, minden perce élvezetes és felszabadító, még a nehéz pillanatokban is.

A mosógépünk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése