2015. január 30., péntek

Egész-ségünk

Kedves magyarországi Barátnőm vetette fel a témát a napokban, hogy írjak arról is hogyan védjük az egészségünket, illetve mivel kezelem a gyerekeket ha betegek.

Az biztos, hogy nálunk a védelmen van a hangsúly, és szinte alig vagyunk betegek. Lehet túl egyszerűnek hangzik, de mi mindent C-vitaminnal oldunk meg.
Sajnos se Máltán, se itt nem lehet kapni por alakban C-vitamint, így keresgélni kezdtünk magunknak egy C-vitamin forrást. Persze, most néhányan gondolhatják, hogy a sok zöldség és gyümölcs (amit egyébként fogyasztunk is) elegendő, de érdemes utánanézni egyrészt annak, hogy manapság mennyi vitamint tartalmaznak a termelt zöldségek és gyümölcsök, másrészt Szent-Györgyi Albert is már megmondta amikor kísérletezett a C-vitaminnal, hogy igazán csak nagy dózisban hatásos. Az ajánlott napi 60mg épp arra elengendő, hogy ne legyünk skorbutosok.

 
A képen: Szent-Györgyi Albert, akinek nagy tisztelői vagyunk, nemcsak a C-vitamin feltalálásáért, és a rákos megbetegdések ellen tett munkásságáért, hanem a rendkívüli és gyermekbarát oktatáspolitikájáért.

 Így Németországból rendeljük 2-2,5 kilónként, és nálunk úgy van kirakva a konyhapultra, mint máshol a só, vagy bors. Szinte mindenbe teszek ami jó savanyú ízzel, például gyümölcslevesbe, salátákba, lekvárba, joghurtba, vagy akár kihült teába, limonádéba, narancsléba. Kiskanállal is eszegetünk belőle, főleg ha egy vírusos betegség próbál ledönteni minket.

 
Itt éppen frissen facsart narancslébe teszek C-vitamint, 2 literbe egy evőkanállal, ami nagyjából 5000mg C-vitaminnak felel meg.

A friss levegő és a napfény a másik két olyan tényező amely úgy gondolom elmaradhatatlan az egészségünk megőrzésében. Mint írtam már előző bejegyzésemben, a házban télen 15-17 fok van, mégis amikor csak tudok szellőztetek. Ha pedig szép idő van kint vagyunk a kertben amíg csak lehet.

Az egészségünkhöz elengedhetetlen a kiadós alvás is, a fáradt ember előbb megbetegszik, az immunrendszerünk sérül, ha nem alusszuk ki magunkat.

Ismét meg kell, hogy jegyezzem, az, hogy nem járnak iskolába, ennél a témánál is előny, ugyanis az intézményekbe fertőzik a legjobban egymást a gyerekek, illetve egész nap friss levegőn lehetnek, és addig alszanak ameddig csak akarnak.

Néhány egyéb praktika:
- eldugult orra, arcüreggyulladásra, tengeri só, és felforralt majd melegre hűtőtt víz keverékét használom, gyerekeknek csepegtetőből, mi Neti Pot-ból (jógi tisztító eszköz) öntjük, vagy bármilyen csőrös edényből az orrunkba, jól átmosva azt (jógikus módszer).

 
Neti-Pot használata


- hasmenés, mérgezés (étel, egyéb...) szén tabletta, bárányhimlőre szenes fürdő (elkeverek néhány orvosi szenet a vízbe)
- székrekedésre reggel éhgyomorra egy nagy pohár melegvíz fogyasztása (jógikus), egyébként ez amúgy is egészséges, ha az arcunkat megmossuk reggel, a beleinkkel miért ne tennénk ezt.
- égésre, csípésre, bármilyen bőrirritációra levendula illóolaj, amit szintén nagy mennyiségben (2-2,5dl) tartok itthon, mert mosáshoz és dezodoráláshoz is használom.

Bár nem csupán egészségügyi, inkább elvi okokból és a Gyermekeinknek példamutatásból nem dohányzunk, nem alkoholizálunk, nem eszünk húst, és nem szedünk gyógyszereket.

Meg kell említenem még a Kneipp féle kúrákat amelyeket szintén végzünk (legalábbis mi felnőttek): ilyen a hidegvizes zuhanyozás reggelente, és a harmatos fűben járást, amit szintén reggeli órákban, vagy lefekvés előtt kell gyakorolni.Nem hagyhatom ki a témából a jógát, mint mozgást, ami szintén egészségmegőrző, ráadásul a tudatunkat is nyugtatja, és önmegismeréshez segít. De ezt majd egy következő írásomban részletezem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése