2015. január 2., péntek

Tél - hideg - meleg

Legnagyobb meglepetésünkre néhány napja hó esett Máltán:
http://www.timesofmalta.com/articles/view/20141230/local/more-photos-2-hail-and-rain-overnight-as-met-office-forecasts-coldest-new-year-since-88.550016
http://www.timesofmalta.com/articles/view/20141231/local/updated-snowflakes-reported-in-several-parts-of-malta-met-office-monitoring-situation.550143
Ez a negyedik telünk hó nélkül.

Máltán gyakorlatilag nincs fűtés, amolyan gázpalackos hordozható "siesta kályhát" használnak, amitől erős gázszag lesz a lakásban, és a páratartalom is megnő a használatától, vagy villanymelegítőket, ami után pedig a pénztárcánk látja a kárát.
Mivel szigetelve nincsenek a lakások, sőt van ahol szándékosan lukakat hagynak a falon, így kifűthetetlenek.
A leghidegebb az első telünk volt 12 fokkal a lakásban, akkor még tapasztalatlanok voltunk szigetelés terén. A gyerekek sapkában aludtak:Ha azt mondom látszott a lehelletünk, azzal mindent elárulok...
A következő télre átköltöztünk a tulaj másik apartmanjába amibe kisebb nyílászárók voltak, könyebb volt "kifűteni", a 15 fokot tartottuk, annál kevesebb nem volt. Ehhez hozzá is szoktunk, és megedződtünk mindannyian. Noé pedig már ebbe született bele februárban, Ő a legstrapabíróbb közülünk :)

Most nagyon jól vagyunk, beigazolódott amire számítottunk, itt melegebb van télen mint Máltán, viszont azt is tudjuk, hogy nem lesz olyan száraz és forró nyarunk sem. Az óceán határozza meg a hőmérsékletet ami télen nem hül 17 fok alá, ahogy Máltán a Földközi tenger ami pedig lehül 15 alá is, igaz nyáron fel tud melegedni 27-28 fokosra, míg az óceán 25 fölé nem melegszik. Az éves átlaghőmérséklet ingadozása így szinte alig görbül.


A ház fala nagyon vastag, vulkanikus kőzetből épült, és a nyílászárók is jól szigetelnek, van páraelszívónk, így a száraz levegő szintén növeli a hőérzetet, bár van egy fatüzeléses vaskályhánk is, szívesebben használjuk néha a 800w-os kicsi olajradiátort. De mivel hozzászoktunk a 15 fokos télhez a lakásban, így egyszerűen fel vagyunk öltözve. Melegítő, pulóver, meleg zokni. Most karácsony óta 17 fokok vannak, majdhogynem melegünk van :)

A tanulság ebből a számunkra az, hogy 15-17 fokban is jól tudja érezni magát az ember a lakásában, sőt, talán egészségesebb is, mégis 23-25 fokra befűtenek sokan. Megdöbbenve látom ismerőseim fényképeit amikor kint mínusz 15 fok van, hogy a lakásban ujjatlanban, kisgatyában és mezítláb vannak. Talán ha mindenki kicsit, de tényleg csak kicsit lejjebb venné a fűtést, és felöltözne télen (mert az a normális úgy gondolom) azzal már sokat tehetnénk a környezetszennyezés, a klímaváltozások ellen, és talán a téli megbetegedések is elkerülnének.

Végül két kép karácsony napjáról, az egyik arról mekkora vihar volt, a másik a benti hőmérőnkről:

 
 Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése