2015. január 10., szombat

Étekellátó

Egy Gyerekkel még lehet az Anya avantgárd, hárommal már inkább konyhásnéni :)

Gyorsan kellett lefényképeznem a legalább 25 palacsintát amiből már vagy 15 üres hiányzik, mert az sütés közben "elfogyott" :)

Mi Robbal vegetáriánusok vagyunk, tehát az alap a sok zöldség és gyümölcs, a Gyerekek esznek csirkét és halat, ezt a döntést rájuk bízzuk, minden ételt alapanyagokból készítek, kerüljük a félkész termékeket, az ízesítőket, és a gyári édességeket. Szerencsére mindent be tudunk innen vagy a környékbeli szigetekről szerezni, a tejgyár a szigeten van, tehát tejet, sajtot, vajat innen, lisztet Terceira-ról, a cukrot, teát Sao Miguel-ből, a csirkét Pico szigetéről, a friss zöldségeket és gyümölcsöket innen is onnan is, de főleg Faialról szerzik be, a papírárut, kozmetikai dolgokat a kontinensről. Több szupermarket van a szigeten, igazából minden beszerezhető. Általában egy héten egyszer megyünk vásárolni, és akkor két teli ikeás szatyorral térünk haza.

 
 
Ezek itt készülnek a tejgyárban
 
...és a tea is azori, ez itt zöld,
 
... ez pedig fekete tea.
 
Az árak változóak, van ami olcsóbb mint Magyarországon, van ami drágább. Mivel én mindennap főzök, nem járunk étterembe, tehát nem tudok árakról nyilatkozni, de úgy hallottam, meg néha látok kiírásokat, hogy már 6 euróért van menü, szóval nem drága étteremben sem enni. Az biztos, hogy Máltánál olcsóbb minden.

Érdekesség, hogy a kávé elég drága, és nem is népszerű, a kávés polcokon 70%-ban inkább pörkölt gabonaörlemények: árpamaláta, kukorica, búza vagy cikória van és ezek mindenféle keverékei fantázianevekkel ellátva. Nos ezeket viszont mesteri fokon állítják elő, nagyon finomak, és olcsóak. Így átadtam magam a helyi erőnek (egyébként a koffeinnel van valami problémájuk, mert teát is árulnak koffeinmentesen) és amióta itt vagyunk azt a napi egy-két tejeskávét leváltottam Cevada-ra, ahogy itt nevezik, úgyhogy bár nagy kihívás három kisgyerek mellett kávé nélkül létezni, de egyenlőre bírjuk :)

A pörkölést tehát magas szinten művelik, és nagyon finomak a pörkölt termékek, gondolok itt mogyoró, kesudió, kukorica, mandula, és egyéb magvak, mert a választék igen széles. A pörkölt árukat, melyeket itt a szigeteken pörkölnek külön jelzik a csomagoláson.Végezetül még egy kis ízelítő az azori finomságokból, itt termett banán, ananász, és a híres Kima, a passiógyümölcs dzsúz ami enyhén szénsavas.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése