2015. január 3., szombat

Mi hiányzott Máltán, avagy hol volt az Öko-Gozó?

Bár mi Gozó szigetén éltünk, ami Máltához képest kisebb, nyugodtabb, és zöldebb sziget, mégis három év alatt szép lassan megláttuk a hiányosságokat. Először is nincsenek erdők, fák. Ez nagyon hiányzott, de úgy gondoltuk viszont van tenger, amiben azután szintén csalódtunk, mert rettenetesen ki van fosztva, és el van szennyezve. A parton marokszám vannak cigarettacsikkek, műanyag palackok, fagyis kelyhek és kiskanalak eldobálva. Egyszer bementünk Xlendi sziklás partján a tengerbe és nem akartam hinni a szememnek, az összes tengerisün ki volt törve, nagyon lehangoló látvány volt.

Azután pedig nincsenek hegyek, viszont annyira dimbes-dombos, hogy biciklizni kevés helyen lehet, (mi azért bejártuk Marsalforn-t bicajjal :)

 
 
A harmadszorra pedig az emberi kapcsolatok hiányoztak, azok az őszinte, nyitott emberek, akik nem csak a pénz miatt kezdenek beszélgetni veled, akik nem csak az üzletet látják a másik emberben, és nem csak addig vannak jóba a másikkal amíg valamilyen érdek fűzi hozzá. Sajnos kevés ilyen emberrel találkoztunk.
 
Ezzel szemben Faial nagyon zöld, és nagyon tiszta, sokfelé lehet kirándulni, az emberek pedig egyszerűek, és tisztaszívűek.
 
 
Itt épp egy erdei úton megyünk autóval, természetesen elektromos üzemmódban, de az autónkról majd legközelebb, mert megérdemel egy külön bejegyzést.  
 
A cím második részéről pedig: avagy "hol volt az Öko-Gozó"-ról annyit, hogy amikor mi érkeztünk, akkoriban indult egy öko-projekt Gozón, amihez mi is szerettünk volna csatlakozni, kihangsúlyozom: pusztán önkéntesként, ingyen, de sajnos elég hamar kiderült számunkra, hogy ez az egész program belterjes, és igazából nem másról szól, mint az uniós pénzek leszívásáról. Persze voltak látványos építkezések, és parkokat hoztak létre több helyen, de szerintem más volt az elképzelésük az ÖKO szóról mint nekünk.
A szelektív szemétgyűjtés, a nap- és szélenergia hasznosítása, a biokertészet, a természet óvása és gondozása alapfogalmak az ökovilágban. Ehelyett mindenütt szemét, a szemétkultúra nagyon mélyen van társadalmi szinten, napkollektorok vannak ugyan, de az is azért, mert jó üzleti fogás lehetett valakinek, a természetet kizsákmányolják, kifosztják a tengert a turizmus kedvére, mert ugye aki a Földközi tengerre megy nyaralni szeretne valami tengeri herkentyűt is kóstolni, márpedig elég sokan mennek, rengeteg a turista és a népsűrűség is nagyon magas, tehát nagy a zsúfoltság. Utolsóként pedig a legszomorúbb dolgot említeném meg: énekes- és vándormadarak levadászása puskákkal a legnépszerűbb hobbijuk, elég illúzióromboló amikor reggel 7-kor arra ébred az ember, hogy lőnek, és mivel a sziget kicsi, mindenütt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése